Gezonder Gourmetten

Met de feestdagen in december voor de deur, kun je misschien wat tips gebruiken om gezonder te gourmetten. Niet met een overvol gevoel (en spijt?) naar bed én geen decemberkilo's. Hoe? Met een aantal tips en wat recepten voor salades en sauzen. 


Tips:
 

1) Vlees, vis of vegetarisch, je kunt met alles kleine gerechtjes maken. Kies liever voor magere vleessoorten: kip, kalkoen, bief, rosbief, tartaar en maak zelf hamburgertjes van rundergehakt. Wissel ook af met vis (zalm, kabeljauw, garnalen etc.) en vul je pannetje met groenten!

2) Wees zuiniger met het gebruik van braadvet. Kies het liefst voor plantaardige oliën en gebruik hier maar een héél klein beetje van. Het is niet nodig om bij ieder pannetje dat je gaat vullen, te beginnen met braadvet

3) Sausjes horen er wel bij, maar misschien kun je gerechtjes ook op smaak maken met kruiden? Paprikapoeder, ui, knoflook, peper en zout zijn de meestgebruikte. Sauze kun je ook zelf maken (recepten hieronder)

4) Eet meer groenten! Je kunt groenten bakken in je pannetje, maar je kunt er ook rauwkostsalades van maken en als snack gebruiken in plaats van stokbrood. 
Bakken: ui, paprika, champignons, courgette, aubergine, prei, broccoli, bloemkool, taugé, spitskool, knolselderij, wortel, tomaat...
Rauw: radijs, wortel, komkommer, tomaat, paprika, bleekselderij

5) Doe wat water bij de wijn... Probeer tijdens het eten niet te veel alcohol te drinken. Van het eten krijg je vaak meer dorst. Probeer die dorst te lessen met water in plaats van de calorierijke (acloholhoudende) dranken

6) Maak zelf je aardappelsalade, rauwkostsalade en fruitsalade.Hoe? Kijk rechts van deze pagina voor recepten. 

7) Let op je eettempo. Als je weet dat jij vaak als eerste je bord leeg hebt, wees dan extra aandachtig op je tempo. Vul pas een nieuw pannetje als je de vorige portie op hebt. 

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon