Voor de kinderen

"Hopelijk krijgen ze voldoende kennis, zodat ze zelf kunnen beslissen wat goed voor ze is"

Over twee weken beginnen we met een spannend project. Het “Shape Project” voor de Gemeente Venlo. Het project is bedoeld voor kinderen in het begin van de middelbare school die kampen met overgewicht. Hopelijk krijgen ze tijdens het project voldoende kennis, zodat ze zelf kunnen beslissen wat goed voor ze is.

De jeugd heeft de toekomst, je hoort het maar al te vaak. We proberen ook van alles om de jeugd gezond te krijgen en te houden. Vaak weten kinderen en jongvolwassenen heel goed wat gezond is, maar is de omgeving doorslaggevend in ongezond gedrag. Denk aan reclame, invloed van vrienden en, héél belangrijk, de opvoeding. De ouders worden ook bij het shape project betrokken, zodat thuis het geleerde in praktijk gebracht kan worden.

Zelf ben ik opgevoed met “alleen iets extra’s in het weekend”. Altijd werd er vers gekookt, bij hoge uitzondering werd er iets afgehaald. Frisdrank werd niet echt gedronken. Maar toen ik op de middelbare school kwam, stond daar een automaat met blikjes frisdrank. Iedere pauze moest daar dus iets uit gekocht worden. Iedereen deed dat. Naast de frisdrankautomaat stond een snoepautomaat. Wanneer je dan je brood vergeten was, kon je daar je lunch uit kopen. Of twee worstenbroodjes bij Mien. Dat was je alternatief.

Pas in mijn studententijd ben ik weer gezonder gaan eten (echt!). Ik kwam er namelijk achter dat wokgroenten met rijst goedkoper was dan een afhaalmaaltijd of kant-en-klaarmaaltijden. Voordeel was wel dat ik het leuk vind om te koken en mijn huisgenoten ook regelmatig een nieuw recept bedachten.

Al met al kun je stellen dat vanaf de middelbare school je steeds meer vrije keuze krijgt in wat je eet. Te beginnen met je lunch en tussendoortjes. Als je dan ouder wordt ga je keuzes maken in je ontbijt en avondeten. Om de brugklassers te informeren over een gezonde leefstijl is dan geen overbodige luxe. De jeugd heeft de toekomst. Omgevingsfactoren geven grotendeels de doorslag welke keuzes je maakt. Met het Shape project geven we zoveel mogelijk kennis in de keuzes die er zijn. Hopelijk kunnen we als maatschappij de gezonde opties motiveren als beste keus.

Hoe kun je als ouder toch nog invloed uitoefenen?

1) Wees kritisch op het aanbod van de schoolkantine en biedt een alternatief om mee te nemen Niet alle scholen hebben een gezond aanbod in de kantine. Wanneer kinderen van thuis uit lunch en gezonde tussendoortjes meenemen, is de kans groter dat ze de keuze maken voor dit betere alternatief. Er ís in ieder geval een alternatief. 2) Betrek de kinderen bij het kiezen en/of maken van het avondeten thuis

Het geeft het gevoel dat hun keuze ertoe doet. En dat ze mogen kiezen hoeft niet te betekenen dat het een "wild card" is. Je kunt ook de keuze geven tussen twee of drie gerechten. 3) Een kind in de groei kan beter niet afvallen, maar in lengte groeien naar zijn/haar gewicht In de groei hebben kinderen nog veel voedingsstoffen nodig. Zet kinderen niet op dieet, maar probeer het gewicht te behouden totdat het gewicht past bij de lengte. Al op zeer jonge leeftijd zijn kinderen bewust van hun lichaam. Door een dieet voor te schrijven kan een ongezonde relatie met eten ontstaan. 4) Maak eten geen beloning of straf Als straf geen toetje, of iets lekkers omdat het zwemdiploma behaald is... Hierdoor kan gezonde voeding automatisch als "straf" beoordeeld worden en ongezonde voeding als "beloning". Beloon liever met een leuke activiteit! 5) Maak sporten geen beloning of straf

Hetzelfde geldt voor sporten. Maak van sport en beweging een leuke activiteit met het gezin en vriendjes. Laat het kind zelf keuzes maken en maak er een spelletje van!

Marjoleine Peusens Voedingscoach

www.brandstofvoedingscoach.nl

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon