Cholesterol en je levensstijl als medicijn

Ruim 1 miljoen Nederlanders gebruikt medicatie om cholesterol te verlagen. En afgezien van de discussie of deze medicatie goed of slecht zou zijn (ik ben geen medisch wetenschapper), verbaas ik me wél over de manier waarop wij in Nederland makkelijk een pilletje pakken, maar aan onze levenswijze niets veranderen. De farmaceutische industrie lijkt deze aanpak ook wel prima te vinden; onderzoeken naar preventie van hart- en vaatziekten door een gezondere levensstijl wordt niet gefinancierd, terwijl onderzoek naar een nieuw pilletje kan rekenen op voldoende onderzoeksgeld. Toch heb ik een onderzoek gevonden in het Tijdschrift der Geneeskunde (november 2005*). Daarin wordt geschreven dat een gezonde levensstijl waarin gezond gegeten wordt en genoeg beweging plaatsvindt, het risico op hart- en vaatziekten met 79% verlaagd. Negenenzeventig procent! En het allermooiste is dat het je niets extra's kost en je geen bijwerkingen hebt die bij medicatie voorkomt zoals bijvoorbeeld spierpijn.

Zo blijk uit verschillende onderzoeken dat volkeren die veel omega 3 consumeren, van nature een verminderde kans op hart- en vaatziekten hebben. Deze vetzuren zijn vooral te vinden in voeding uit de zee (vis, zeewier), noten en zaden en een paar oliën. tegenwoordig zijn ze gelukkig ook te vinden in supplementen, mocht je tóch per se een pilletje willen pakken. Let er wel op dat er bij omega 3 supplementen een behoorlijk verschil in kwaliteit is!

Hopelijk gaat de medische wereld in de toekomst niet alleen letten op het toedienen van medicatie, maar vooral ook op levensstijl. Het kost je wel wat aandacht en tijd. Want waarschijnlijk zijn er heel wat gewoontes ingeslopen die niet passen in een gezonde levensstijl. Zelf sta ik ieder seizoen een keer stil bij mijn voedingsrepertoire. Waar kan het beter? Welke gerechten kunnen wekelijks terugkomen op mijn menu? Ik zie het als een "playlist" die ik opnieuw aanmaak en waar ik tegenwoordig bijna niet meer bij na hoef te denken. Met een andere levensstijl heb ík "het gevecht" tegen een hoog cholesterol gewonnen!

Wil je op weg geholpen worden?

.

Marjoleine Peusens Voedingscoach

Gewichtsconsulent

*"Leefstijlinterventie ter preventie van hart- en vaatziekten" Ned. Tijdschr. Geneeskd. 2005;149:2607-12

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon