Zout!

Eigenlijk weten we het allemaal wel. Te veel zout is niet goed voor je. Het veroorzaakt een hoge bloeddruk en een te hoge bloeddruk verhoogd weer de kans op hart- en vaatziekten, nierfalen, botontkalking en dementie. Veel mensen weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Toch hebben we een beetje zout ook nodig. Het reguleert allerlei processen zoals je vochthuishouding, geleiding van zenuwprikkels en spierimpulsen. Uit recent onderzoek is gebleken dat niet iedereen even gevoelig is voor de gevolgen van zout op je bloeddruk. Bovendien is gebleken dat mensen die meer zout eten, standaard ook méér eten en drinken dan ze nodig hebben. Gemiddeld gezien eten we in Nederland 9 gram zout per dag (bron: RIVM) en dat is ongezond veel! Het meeste zout dat we consumeren is te vinden in vleesproducten en sauzen, brood en kaas. Voor iedereen zou het gezonder zijn om minder zout te consumeren. Maar hoe? Een aantal tips die makkelijk toepasbaar zijn:

* Eet zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, vooral gedroogde voeding bevat veel zout (zoals soep of saus uit een pakje) * Eet ook zo min mogelijk kant-en-klaar maaltijden * Voeg in plaats van zout, kruiden toe aan je eten (klik hier voor lekkere combinaties) * Lees ingrediëntenlijsten op de verpakking en zoek naar natrium, sodium of zout per portie * Eet veel groenten! (50% van je bord moet uit groenten bestaan) * Probeer 1 broodmaaltijd te vervangen door een groentemix, salade of yoghurt met bijvoorbeeld fruit en noten

Het maakt helemaal niets uit of je Hymalayazout, zeezout of roze zout kiest. Zout is zout. Eventueel kun je als optie kiezen voor LoSalt. Dit is een smaakmaker met meer kalium dan natrium. Het smaakt iets bitterder dan het gewone zout. Maar gelukkig kunnen onze smaakpapillen zich aanpassen. Je bent na twee weken gewend aan een zoutarmere smaakbeleving en je zult merken dat je andere smaken beter kunt onderscheiden! Probeer het gewoon eens uit! En mocht je je bloeddruk willen meten, dan kan dat ook bij Brandstof!

Marjoleine Peusens Voedingscoach Gewichtsconsulent www.brandstofvoedingscoach.nl

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon