Leefstijlinterventie vergoed in 2019

De wetenschap is inmiddels zo ver dat voor bijna iedere chronische aandoening wel een pilletje is. Denk aan diabetes type 2, hoge bloeddruk, cholesterol. Veel van deze aandoeningen worden, naast erfelijkheid, veroorzaakt door een verkeerde levensstijl. En ik ben blij dat tegenwoordig steeds meer huisartsen hun patiënten bewust maken van de invloed van een verkeerde levensstijl. Steeds vaker krijg ik mensen te spreken die vragen hebben over hun voeding en bewegen omdat de huisarts ze dit geadviseerd heeft vóórdat ze medicatie voorgeschreven krijgen. Soms wordt in de huisartsenpraktijk ook voorlichting gegeven, met name bij beginnende suikerziekte. Het klikt namelijk zo eenvoudig: neem ene pilletje en dan is mijn hoge bloeddruk ook verdwenen. Dat klopt enerzijds ook wel, anderzijds heeft medicatie vaak ook weer bijwerkingen. Gelukkig gaat ook de zorgverzekering mee in de levensstijl-interventie. Het ziet er naar uit dat vanaf 2019 de gecombineerde levensstijl interventies vergoed gaat worden uit de basisverzekering. Een huisarts kan in het geval van bepaalde chronische ziektes iemand adviseren een GLI-traject te starten. Verschillende professionals kunnen hulp bieden en soms ook in een teamverband iemand leren om gezonder te leven en klachten te verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapeuten, sportaanbieders en diëtisten en voedingsdeskundigen. Al deze professionals zullen moeten voldoen aan strikte voorwaarden. Aanbieders van maaltijdvervangers of dieet- of sporttrajecten die niet bewezen effectief zijn, zullen ook niet in aanmerking komen voor een vergoeding. Op die manier probeert de zorgverzekeraar, in samenwerking met huisartsen en leefstijlprofessionals, de patiënt wegwijs te maken in het grote bos van gezondheidsgoeroes.

Persoonlijk vind ik het een zeer positieve ontwikkeling in de zorg. En ik denk dat met deze visie we met recht kunnen gaan spreken van gezondheidszorg. Want als we iedere ziekte of kwaal alleen onderdrukken met medicatie, zouden we dan eigenlijk niet moeten spreken van ziektezorg?

De definitieve vorm waarin de levensstijlinterventie aangeboden en vergoed gaat worden, moet nog bekend worden. Maar aan het einde van het jaar zullen de zorgverzekeraars met meer informatie komen. In de tussentijd kunt u voor vragen over voeding en gezondheid terecht door te mailen of bellen, of spreek me aan bij Health & RacketClub in Venlo

Marjoleine Peusens

Voedingsdeskundige Gewichtsconsulent

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon