Eieren: Hoeveel en welke?

Als vegetariër eet ik vaak een ei. Vroeger was het advies om tot 2 eieren per week te eten omdat het een negatief effect op je cholesterol zou hebben. Maar dat advies is inmiddels achterhaald. Er zit wel relatief veel cholesterol ín het ei, maar de invloed daarvan is gering op de cholesterolspiegel in het menselijk lichaam. Sterker nog, er zitten zóveel voedingsstoffen in een ei, dat dat veel méér opweegt dan het kleine beetje stijging in de cholesterolspiegel. De richtlijn is nu dat men 3-4 eieren per week kan eten, maar bij een verder afwisselend voedingspatroon is het niet erg als dat er wat meer zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er geen ongunstig effect op hart- en vaatziekten is bij het eten van 7 eieren per week.

En dan het milieu en de diervriendelijkheid van het ei. Ook dat is ter discussie komen te staan. En terecht. Dieren die op een klein oppervlak leven en daardoor elkaar gaan pikken of sterven, dat wil je niet op je geweten hebben. Daarom ben ik me gaan verdiepen in een milieu- en diervriendelijk ei. Nu moet daar een afweging in gemaakt worden. Het meest milieuvriendelijk ei is een zogeheten kooi-ei. De dieren nemen dan minder oppervlakte in beslag en dat zou beter zijn voor het milieu. Het dierenwelzijn komt daarmee wél onder druk. Ik heb een mooi alternatief gevonden in het Kipster-ei (Lidl) en ben samen met mijn collega Joyce gaan kijken op de boerderij. De dieren hebben genoeg ruimte, kunnen een stofbad nemen, kunnen naar buiten en de stallen waar ze in leven zijn milieuvriendelijk gebouwd. Ze wisselen voedingsstoffen uit met bijvoorbeeld de lokale bakker. De bakker levert gebroken beschuiten en krijgen daarvoor eieren terug. Super slim!

Daarnaast worden de haantjes niet vergast, zoals normaal gesproken gebeurd, maar worden grootgebracht. Uiteindelijk wel voor de consumptie, maar in ieder geval worden ze niet zomaar "weggegooid".

Je kunt iedere dag een kijkje nemen bij de Kipster stallen in Tienray. Andere intiatieven zoals deze zijn de Rondeel (Albert Heijn), GIJS-ei (Plus) en het Vrolijke Kip-ei (Deen).

Een ei hoort erbij, en met een kleine kritische blik kun je een milieu- én diervriendelijk ei eten!

Featured Posts
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon

Voedingscoach Marjoleine Peusens

 

tel. 06-44501699

marjoleinepeusens@gmail.com

  • White Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon